Rapportsammanfattning
Sjukfrånvaro bland tjänstemän inom handeln sammanfattningKristin Farrants, Karolinska Institutet, har fått anslag från Handelsrådet för projektet ”Sjukfrånvaro bland tjänstemän inom handeln: prospektiva kohortstudier”.
Det är ett brett upplagt grundforskningsprojekt, där samtliga runt 144 000 tjänstemän som arbetade inom handeln år 2012 följs över tid. Studien omfattar alla som försäkras genom Alecta exempelvis administrativ personal, butikschefer och specialistsäljare.
– Vi följer alla, både de som är kvar inom handeln och de som bytt yrke och näringsgren, säger Kristin Farrants.
Handeln är ett genomgångsyrke. Många arbetar några år för att sedan studera eller byta yrke. Därför är forskarna intresserade av att se hur sjukfrånvaron utvecklats på sikt också hos dem som slutat i handeln.
– Vi tittar bland annat på krav och kontroll i jobbet och försöker ringa in vilken kombination av dessa faktorer som har samband med hög respektive låg risk för omedelbar och framtida sjukfrånvaro, säger Kristin Farrants.
Hon förklarar att det gjorts en del studier som visar att kombinationen låg kontroll och höga krav kan vara ohälsosam, men generella studier har inte så stor relevans för just svenska handelstjänstemän. Dessutom finns det ytterst lite kunskap om sambandet mellan detta och sjukfrånvaro.
– Vi söker kunskap om hur kombinationer av krav och kontroll ser ut inom yrken i svensk handel och om detta har samband med sjukfrånvaro.
I stället för att basera studierna på självskattade svar i enkäter kommer forskarna att använda en så kallad jobbexponeringsmatris, sammanställd av uppskattningar från omkring 50 000 yrkesverksamma personer. Det ger en mer objektiv bild av krav och kontroll inom olika yrken. Sociodemografiska faktorer kommer också att vägas in.
– Syftet med studien är att generera kunskap om sjukfrånvaro inom gruppen. Vi hoppas också att sådan kunskap ska kunna användas som underlag till interventioner som faktiskt ökar arbetsförmågan och inte bara förbättrar symtombilden, säger hon.
Det kan exempelvis handla om att göra verksamma förbättringar på arbetsplatsen.