2010 bestämde sig ett stort antal svenska textil- och läderföretag för att tillsammans göra skillnad. Man började med att fokusera på vattenfrågan. Idag sex år senare har Sweden Textile Water Initiative, STWI, utvecklats till ett av de största public-private partnerships vi sett i landet, med verksamhet i produktionsländerna: Turkiet, Kina, Indien, Bangladesh och Etiopien.
Hur kunde en vild idé 2010, resultera i en årlig besparing av 2,5 miljoner kubikmeter vatten och 1 140 ton kemikalier? Och hur blev 12 000 medarbetare tränade i besparingsprocesser, som bidrog till 89 procents avkastning på investeringarna för de deltagande fabrikerna i produktionsländerna, under 2015?
Hur kommer det sig att tuffa konkurrenter i en utsatt bransch kan arbeta tillsammans?
Vad är en ”lärande process”, som skapar användbara riktlinjer för en förbättrad vattenhushållning och effektivare arbetsmetoder – och hur bidrar detta till ökad hållbarhet i produktionsländerna?
Hur gick det till – och är det något som lätt kan kopieras och användas för olika hållbarhetsutmaningar och arbete med leverantörer också i andra branscher?
Vad är hemligheten? Är det öppenhet, förtroende och konsensusbeslut och finns det något speciellt “svenskt” i sättet att arbeta?
Boken vänder sig till ledare som vill snabba på utvecklingen mot hållbarhet i sin bransch med hjälp av en kort vägledning till ”samarbete för hållbarhet” och tar läsaren genom den process som är STWI. Representanter från inblandade företag och andra aktörer delar med sig av sina synpunkter på samarbetet inom STWI.
Om författarna
Renée Andersson har arbetat för mänskliga rättigheter och hållbarhet i över 40 år, i Rädda Barnen, Amnesty och flera textilföretag, med erfarenhet från Jemen, Etiopien, Bangladesh, India och Kina. Hon en av pionjärerna inom revision av arbetsförhållanden inom textilproduktion. Renée var en av initiativtagarna till STWI under sin tid på Indiska och var med i styrgruppen de första fem åren och deltog då aktivt i de första testerna av arbetet med att implementera STWI Guidelines. Hon är sedan 2012 hedersdoktor vid Lunds universitet.
Jan Peter Bergkvist har arbetat med miljö- och hållbarhetsfrågor inom service- och besöksnäringen sedan tidigt 90-tal. Bland annat i ledande befattningar inom Scandic och Hilton International. Han driver sedan åtta år eget bolag, SleepWell AB, inom rådgivning och föreläsningar och som författare blir The Textile Challenge Jan Peters fjärde bok. Jan Peter har styrelsebefattningar i Miljömärkning Sverige AB och SIWI samt har sedan starten varit processekreterare för STWI.