tisdag 15 november 2022

Handelns dag

Dags igen för det årligen återkommande Handelns dag; denna gång med publik på plats. Förmiddagen har temat "Handelns nyckelroll i samhällsmaskineriet". "Så står sig handeln i kompetensjakten" är temat för eftermiddagspasset.
Se dagen i efterhand på Handelsrådets Youtubekanal, spellista Handelns dag 2022.

Här hittar du enkelt just de delar och de talare du är intresserad av!

09.30-10.00 Registrering, kaffe/te och macka
10.00-12.00 Förmiddagspass: Handelns nyckelroll i samhällsmaskineriet
• Linda Palmetzhofer, styrelseordförande Handelsrådet tillika förbundsordförande Handelsanställdas förbund, och Handelsrådets vd Mats Johansson hälsar välkomna
Marie Nygren, vd Coop Sverige: ”Hållbarhetsdeklarationen”
Cecilia Hermansson, ledamot i Handelns ekonomiska råd: Hållbarhetsarbete i kristider
Stefan Karlsson, Lunds universitet, som forskar om bland annat e-handelsreturer: ”Returer på nytt sätt: avgörande bit i hållbarhetspusslet”
Elina Lyckeborg, MSB: ”Kontinuitetshantering: Alla behöver en plan-B”
Anna Strindberg, programchef för hållbarhet på Clas Ohlson, och Anneli Hellmann, säljare i butik och klubbordförande (Väla, Helsingborg): ”Clas Ohlsons hållbarhetsarbete – butiksmedarbetarnas viktiga roll i omställningen”

12.00-13.00 Mingellunch
13.00-15.30 Eftermiddagspass: Så står sig handeln i kompetensjakten

IKEA:s Linus Knutsson, Therese Möller och Anne-Lie Dahl (Unionenklubben): ”Tillsammans blir det bäst – betydelsen av nära facklig samverkan i företagets kompetensutvecklingsarbete”.

Linus Andersson, pensions- och försäkringsspecialist på Avtalat: ”Så fungerar det nya omställnings- och kompetensstödet”

Emma Gutestam och Michaela Dagher, HUI, presenterar en färsk kartläggning, beställd av Handelsrådets internationella utskott, av vilka EU-stöd som finns tillgängliga för handelsföretag, exempelvis för kompetensutveckling och innovation.

Läs den färska rapporten Stöd för handelsföretag.

Helen Rönnholm, Handelsrådet, tillsammans med Caroline Helmersson Olsson (S) och Josefin Malmqvist (M), båda från Riksdagens utbildningsutskott: ”Yrkesutbildning för framtidens handel”

• Henrik Ekelund, Svensk Handel, och en paneldiskussion med Jan Edén, Fremia, Henrik Brolin, Handelsanställdas förbund, Sofia Larsen, Svensk Handel, och Martin Linder, Unionen, om ”Handelns framtida kompetensbehov”.

Lotsar oss genom dagen gör företrädare från Handelsrådets stiftarparter.

I år välkomnar vi publik till Nalen som också över enklare lunch ges tillfälle att mingla.
För att betona evenemangets fokus på plats och ”här och nu” kommer dagen inte att direktsändas.
Hela evenemanget kommer däremot att spelas in och finnas i valda delar att ta del av i efterhand på Handelsrådets Youtubekanal.

Det här är Handelns dag
Handelns dag är en dag med på fokus på handeln för alla som jobbar i, med och kring handeln.
Syftet är att sprida den kunskap och de goda idéer som genereras inom ramen för Handelsrådets verksamhet, såväl internt hos stiftarna som externt ut till marknaden och i forskarsamhället.
Målgruppen är bred: handelsföretag, lärare, medarbetare, forskare, studenter, konsulter, kommunala beslutsfattare, fastighetsbolag och varumärkesutvecklare; bland många andra.
Handelns dag har i nuvarande form anordnats varje år sedan 2018.

Talare

  • /

    Marie Nygren

    Marie Nygren, vd Coop Sverige, talar på temat "Att leda hållbart i förändringstider" Coop Sveriges vd Marie Nygren ger ögonblicksbilder av vad hållbart och robust handelsföretagande kan betyda i praktiken. Hon talar kring hållbarhet i ett brett perspektiv där såväl miljö och klimatfrågorna som kontinuitet kring logistik, betalsystem och rekrytering tar plats. Konkreta exempel på hur strävan efter resiliens kan vässa en hel verksamhet utlovas.

  • /

    Cecilia Hermansson

    Cecilia Hermansson talar på temat "Hållbarhetsarbete i kristider". Cecilia Hermansson är ledamot i Handelns ekonomiska råd tillika i Klimatpolitiska rådet. Ekonomin och konjunkturen kärvar och kommer antagligen att så göra under en tid. Handelsföretagen kan mitt i detta pressade läge känna det svårt att mäkta med ett aktivt hållbarhetsabete. Men det finns saker att göra som samspelar med kundernas nya sparsamhet: uthyrning av produkter, second hand-försäljning, ”pre-loved” clothes, delningstjänster och liknande. - För kunderna är fortfarande intresserade av hållbarhetsarbetet, och frågan är då hur företagen kan möta dem i detta i nuläget, säger Cecilia Hermansson och fortsätter: – Hållbarhetsintresset finns också hos medarbetarna. När vi i Handelns ekonomiska råd har varit ute och lyssnat med medarbetare i butik är det tydligt att många önskar sig vidareutbildningar som fokuserar på praktiskt miljöarbete, till exempel kring hur man på bästa sätt kan ta hand om butikens råvaror.

  • /

    Stefan Karlsson

    Stefan Karlsson är forskare vid Lunds universitet och har ett tvåårigt postdocstöd för Handelsrådet, där han utifrån sin forskning nästa år (2023) presenterar resultat från sin forskning kring konsumentreturer under tiden efter Covid-19. – Returer i handeln har på många sätt fått ett oförtjänt dåligt rykte. Som ett nödvändigt ont som urholkar lönsamheten och sätter krokben för hållbarhetsarbetet, säger Stefan Karlsson, forskare vid Lunds universitet, och fortsätter: – Synen på returer måste omvärderas för att hållbarhetsarbetet ska kunna gå framåt. För ett hållbart samhälle och en handel som ska lyckas ställa om till en verklighet där miljön tar plats i årsredovisningarna på samma självklara sätt som försäljningssiffror och resultat, är smarta returer ett måste. För de företag som strävar mot en helt cirkulär affärsmodell, är returer en självklar och avgörande del i arbetet. Men det gäller också för andra företag – Så länge det finns handel kommer returer alltid att finnas, men det gäller att hantera dem på ett intelligent sätt. Den värsta ”miljöboven” är faktiskt ofta den vara som produeras men sedan förblir oanvänd, avslutar Stefan Karlsson.

  • /

    Linda Palmetzhofer

    Linda Palmetzhofer är styrelseordförande Handelsrådet tillika förbundsordförande Handelsanställdas förbund

  • /

    Elina Lyckeborg, MSB

    Elina Lyckeborg, utredare på MSB, talar på temat "Kontinuitetshantering – alla behöver en plan B".

  • /

    Emma Gutestam, HUI

    Emma Gutestam, analytiker på HUI, presenterar, tillsammans med kollegan Michaela Dagher, en färsk kartläggning, beställd av Handelsrådets internationella utskott, av vilka EU-stöd som finns tillgängliga för handelsföretag, exempelvis för kompetensutveckling och innovation.

  • /

    Anneli Hellmann, Clas Ohlson

    Anneli Hellmann är säljare i Clas Ohlson-butik och klubbordförande (Väla, Helsingborg). Tillsammans med kollegan Anna Strindberg, talar hon på temat "Clas Ohlsons hållbarhetsarbete - butiksmedearbtarnas viktiga roll i omställningen".

  • /

    Anna Strindberg, Clas Ohlson

    Anna Strindberg är programchef för hållbarhet på Clas Ohlson, och talar, tillsammans med kollegan Anneli Hellmann, på temat "Clas Ohlsons hållbarhetsarbete - butiksmedearbtarnas viktiga roll i omställningen". – Hos Clas Ohlson är medarbetarna nyckeln till framgång i hållbarhetsarbetet. Deras engagemang har betydelse i alla led från produktutveckling och inköp till den dagliga kundkontakten där vi kan inspirera våra kunder till hållbara val, säger Anna Strindberg.

  • /

    Anne-Lie Dahl, klubbordförande Unionenklubben IKEA/Ikano

    Tillsammans med kollegorna Therese möller och linus Knutsson talar Anne-Lie Dahl på temat "Tillsammans blir det bäst – betydelsen av nära facklig samverkan i företagets kompetensutvecklingsarbete".

  • /

    Linus Knutsson, Co-worker Relations Manager för IKEA Retail Sverige

    Tillsammans med kollegorna Therese Möller och Anne-Lie Dahl talar Linus Knutsson på temat "Tillsammans blir det bäst – betydelsen av nära facklig samverkan i företagets kompetensutvecklingsarbete" .

  • /

    Therese Möller, Co-worker Relations Manager för Ingka Group Functions Sverige

    Tillsammans med kollegorna Linus Knutsson och Anne-Lie Dahl, talar hon på temat "Tillsammans blir det bäst – betydelsen av nära facklig samverkan i företagets kompetensutvecklingsarbete" – Att göra saker tillsammans är en del av vårt DNA. – Vår samverkansprocess bidrar till att vi både får rätt affärs- och medarbetarperspektiv. Det skapar trygghet i organisationen när medarbetare får samma svar från företaget som från facket, säger Therese Möller.

  • /

    Michaela Dagher, HUI

    Michaela Dagher, analytiker på HUI, presenterar tillsammans med kollegan Emma Gutestam, en färsk kartläggning, beställd av Handelsrådets internationella utskott, av vilka EU-stöd som finns tillgängliga för handelsföretag, exempelvis för kompetensutveckling och innovation.

  • /

    Linus Andersson, Avtalat

    Linus Andersson är penions- och försäkringsspecialist på Avtalat. Avtalat är den gemensamma satsningen från LO, PTK och Svenskt Näringsliv som ska förenkla informationen gällande kollektivavtalad tjänstepension och försäkring till cirka 200 000 arbetsgivare och nära tre miljoner anställda.

  • /

    Sofia Larsen, vd Svensk Handel

  • /

    Martin Linder, förbundsordförande Unionen

  • /

    Helen Rönnholm, kompetens- och utbildningsexpert, Handelsrådet

  • /

    Henrik Ekelund, näringspolitisk expert Svensk Handel

  • /

    Mats Johansson, vd Handelsrådet

  • /

    Jan Edén, kommunikationschef, Fremia

  • /

    Henrik Brolin, ombudsman Handelsanställdas förbund

Se dagen i efterhand på Handelsrådets Youtubekanal, spellista Handelns dag 2022.

Här hittar du enkelt just de delar och de talare du är intresserad av!

 

09.30-10.00 Registrering, kaffe/te och macka
10.00-12.00 Förmiddagspass: Handelns nyckelroll i samhällsmaskineriet

• Linda Palmetzhofer, styrelseordförande Handelsrådet tillika förbundsordförande Handelsanställdas förbund, och Handelsrådets vd Mats Johansson hälsar välkomna

”Hållbarhetsdeklarationen” med Marie Nygren, vd Coop Sverige.
Coop Sveriges vd Marie Nygren ger ögonblicksbilder av vad hållbart och robust handelsföretagande kan betyda i praktiken. Hon talar kring hållbarhet i ett brett perspektiv där såväl miljö och klimatfrågorna som kontinuitet kring logistik, betalsystem och rekrytering tar plats.
Konkreta exempel på hur strävan efter resiliens kan vässa en hel verksamhet utlovas.

”Hållbarhetsarbete i kristider” med Cecilia Hermansson, ledamot i Handelns ekonomiska råd tillika i Klimatpolitiska rådet.
Utifrån en konjunkturöversikt som sätter tonen för dagen, fokuserar Cecilia Hermansson på handelns möjligheter att arbeta med miljömässig hållbarhet under svårare ekonomiska förutsättningar.

• ”Kontinuitetshantering: Alla behöver en plan-B” med Elina Lyckeborg, MSB.

• ”Returer på nytt sätt: avgörande bit i hållbarhetspusslet” med Stefan Karlsson, Lunds universitet.
– Returer i handeln har på många sätt fått ett oförtjänt dåligt rykte. Som ett nödvändigt ont som urholkar lönsamheten och sätter krokben för hållbarhetsarbetet, säger Stefan Karlsson, forskare vid Lunds universitet, och fortsätter:
– Synen på returer måste omvärderas för att hållbarhetsarbetet ska kunna gå framåt. För ett hållbart samhälle och en handel som ska lyckas ställa om till en verklighet där miljön tar plats i årsredovisningarna på samma självklara sätt som försäljningssiffror och resultat, är smarta returer ett måste.

• ”Clas Ohlsons hållbarhetsarbete – butiksmedarbetarnas viktiga roll i omställningen” med Anna Strindberg, programchef för hållbarhet på Clas Ohlson, och Anneli Hellmann, säljare i Clas Ohlson-butik och klubbordförande (Väla, Helsingborg)
Det blir konkreta exempel på Clas Ohlsons arbete med hållbarhet, om de hållbarhetsambassadörerna som finns ute i butik och om den uthyrning av verktyg som sjösattes 2018.
– Hos Clas Ohlson är medarbetarna nyckeln till framgång i hållbarhetsarbetet. Deras engagemang har betydelse i alla led från produktutveckling och inköp till den dagliga kundkontakten där vi kan inspirera våra kunder till hållbara val, säger Anna Strindberg.

12.00-13.00 Mingellunch
13.00-15.30 Eftermiddagspass: Så står sig handeln i kompetensjakten
”Tillsammans blir det bäst – betydelsen av nära facklig samverkan i företagets kompetensutvecklingsarbete” med Therese Möller, co-worker Relations Manager för Ingka Group Functions Sverige, Linus Knutsson, co-worker Relations Manager för IKEA Retail Sverige, och Anne-Lie Dahl, klubbordförande Unionenklubben IKEA/Ikano.

– Att göra saker tillsammans är en del av vårt DNA.
– Vår samverkansprocess bidrar till att vi både får rätt affärs- och medarbetarperspektiv. Det skapar trygghet i organisationen när medarbetare får samma svar från företaget som från facket.
Det säger Therese Möller, som tillsammans med Linus Knutsson och Anne-Lie Dahl kommer till Handelns dag för att berätta om betydelsen av nära facklig samverkan i företagets kompetensutvecklingsarbete.

”Så fungerar det nya omställnings- och kompetensstödet” med Linus Andersson, pension- och försäkringsspecialist på Avtalat.
Det nya avtal om omställnings- och kompetensstöd som trädde i kraft den 1 oktober 2022 ger ökade möjlighet till ett livslångt lärande. Linus Andersson gör an genomgång av de nya stöden och i vilka situationer som de är aktuella.
Stöden ges genom de nya avtalen och omställningsorganisationerna (TRR, TSL och CIKO).
Avtalat är den gemensamma satsningen från LO, PTK och Svenskt Näringsliv som ska förenkla informationen gällande kollektivavtalad tjänstepension och försäkring till cirka 200 000 arbetsgivare och nära 3 miljoner anställda.

”Stöd för kompetensutveckling och innovation” Emma Gutestam och Michaela Dagher, HUI, presenterar en färsk kartläggning, beställd av Handelsrådets internationella utskott, av vilka EU-stöd som finns tillgängliga för handelsföretag, exempelvis för kompetensutveckling och innovation.

Läs den färska rapporten Stöd för handelsföretag.

”Yrkesutbildning för framtidens handel” med Helen Rönnholm, Handelsrådet, tillsammans med Caroline Helmersson Olsson (S) och Josefin Malmqvist (M), båda från Riksdagens utbildningsutskott.

• ”Handelns framtida kompetensbehov” med Henrik Ekelund, Svensk Handel, och en paneldiskussion med Jan Edén, Fremia, Henrik Brolin, Handelsanställdas förbund, Sofia Larsen, Svensk Handel, och Martin Linder, Unionen: Handelns framtida kompetensbehov.

Lotsar oss genom dagen gör företrädare från Handelsrådets stiftarparter.

I år välkomnar vi publik till Nalen som också över enklare lunch ges tillfälle att mingla.
För att betona evenemangets fokus på plats och ”här och nu” kommer dagen inte att direktsändas.
Hela evenemanget kommer däremot att spelas in och finnas i valda delar att ta del av i efterhand på Handelsrådets Youtubekanal.

Det här är Handelns dag
Handelns dag är en dag med på fokus på handeln för alla som jobbar i, med och kring handeln.
Syftet är att sprida den kunskap och de goda idéer som genereras inom ramen för Handelsrådets verksamhet, såväl internt hos stiftarna som externt ut till marknaden och i forskarsamhället.
Målgruppen är bred: handelsföretag, lärare, medarbetare, forskare, studenter, konsulter, kommunala beslutsfattare, fastighetsbolag och varumärkesutvecklare; bland många andra.
Handelns dag har i nuvarande form anordnats varje år sedan 2018.

Se dagen i efterhand på Handelsrådets Youtubekanal, spellista Handelns dag 2022.

Här hittar du enkelt just de delar och de talare du är intresserad av!

09.30-10.00 Registrering, kaffe/te och macka
10.00-12.00 Förmiddagspass: Handelns nyckelroll i samhällsmaskineriet
• Linda Palmetzhofer, styrelseordförande Handelsrådet tillika förbundsordförande Handelsanställdas förbund, och Handelsrådets vd Mats Johansson hälsar välkomna
Marie Nygren, vd Coop Sverige: ”Hållbarhetsdeklarationen”
Cecilia Hermansson, ledamot i Handelns ekonomiska råd: Hållbarhetsarbete i kristider
Stefan Karlsson, Lunds universitet, som forskar om bland annat e-handelsreturer: ”Returer på nytt sätt: avgörande bit i hållbarhetspusslet”
Elina Lyckeborg, MSB: ”Kontinuitetshantering: Alla behöver en plan-B”
Anna Strindberg, programchef för hållbarhet på Clas Ohlson, och Anneli Hellmann, säljare i butik och klubbordförande (Väla, Helsingborg): ”Clas Ohlsons hållbarhetsarbete – butiksmedarbetarnas viktiga roll i omställningen”

12.00-13.00 Mingellunch
13.00-15.30 Eftermiddagspass: Så står sig handeln i kompetensjakten

IKEA:s Linus Knutsson, Therese Möller och Anne-Lie Dahl (Unionenklubben): ”Tillsammans blir det bäst – betydelsen av nära facklig samverkan i företagets kompetensutvecklingsarbete”.

Linus Andersson, pensions- och försäkringsspecialist på Avtalat: ”Så fungerar det nya omställnings- och kompetensstödet”

Emma Gutestam och Michaela Dagher, HUI, presenterar en färsk kartläggning, beställd av Handelsrådets internationella utskott, av vilka EU-stöd som finns tillgängliga för handelsföretag, exempelvis för kompetensutveckling och innovation.

Läs den färska rapporten Stöd för handelsföretag.

Helen Rönnholm, Handelsrådet, tillsammans med Caroline Helmersson Olsson (S) och Josefin Malmqvist (M), båda från Riksdagens utbildningsutskott: ”Yrkesutbildning för framtidens handel”

• Henrik Ekelund, Svensk Handel, och en paneldiskussion med Jan Edén, Fremia, Henrik Brolin, Handelsanställdas förbund, Sofia Larsen, Svensk Handel, och Martin Linder, Unionen, om ”Handelns framtida kompetensbehov”.

Lotsar oss genom dagen gör företrädare från Handelsrådets stiftarparter.

I år välkomnar vi publik till Nalen som också över enklare lunch ges tillfälle att mingla.
För att betona evenemangets fokus på plats och ”här och nu” kommer dagen inte att direktsändas.
Hela evenemanget kommer däremot att spelas in och finnas i valda delar att ta del av i efterhand på Handelsrådets Youtubekanal.

Det här är Handelns dag
Handelns dag är en dag med på fokus på handeln för alla som jobbar i, med och kring handeln.
Syftet är att sprida den kunskap och de goda idéer som genereras inom ramen för Handelsrådets verksamhet, såväl internt hos stiftarna som externt ut till marknaden och i forskarsamhället.
Målgruppen är bred: handelsföretag, lärare, medarbetare, forskare, studenter, konsulter, kommunala beslutsfattare, fastighetsbolag och varumärkesutvecklare; bland många andra.
Handelns dag har i nuvarande form anordnats varje år sedan 2018.

  • /

    Marie Nygren

    Marie Nygren, vd Coop Sverige, talar på temat "Att leda hållbart i förändringstider" Coop Sveriges vd Marie Nygren ger ögonblicksbilder av vad hållbart och robust handelsföretagande kan betyda i praktiken. Hon talar kring hållbarhet i ett brett perspektiv där såväl miljö och klimatfrågorna som kontinuitet kring logistik, betalsystem och rekrytering tar plats. Konkreta exempel på hur strävan efter resiliens kan vässa en hel verksamhet utlovas.

  • /

    Cecilia Hermansson

    Cecilia Hermansson talar på temat "Hållbarhetsarbete i kristider". Cecilia Hermansson är ledamot i Handelns ekonomiska råd tillika i Klimatpolitiska rådet. Ekonomin och konjunkturen kärvar och kommer antagligen att så göra under en tid. Handelsföretagen kan mitt i detta pressade läge känna det svårt att mäkta med ett aktivt hållbarhetsabete. Men det finns saker att göra som samspelar med kundernas nya sparsamhet: uthyrning av produkter, second hand-försäljning, ”pre-loved” clothes, delningstjänster och liknande. - För kunderna är fortfarande intresserade av hållbarhetsarbetet, och frågan är då hur företagen kan möta dem i detta i nuläget, säger Cecilia Hermansson och fortsätter: – Hållbarhetsintresset finns också hos medarbetarna. När vi i Handelns ekonomiska råd har varit ute och lyssnat med medarbetare i butik är det tydligt att många önskar sig vidareutbildningar som fokuserar på praktiskt miljöarbete, till exempel kring hur man på bästa sätt kan ta hand om butikens råvaror.

  • /

    Stefan Karlsson

    Stefan Karlsson är forskare vid Lunds universitet och har ett tvåårigt postdocstöd för Handelsrådet, där han utifrån sin forskning nästa år (2023) presenterar resultat från sin forskning kring konsumentreturer under tiden efter Covid-19. – Returer i handeln har på många sätt fått ett oförtjänt dåligt rykte. Som ett nödvändigt ont som urholkar lönsamheten och sätter krokben för hållbarhetsarbetet, säger Stefan Karlsson, forskare vid Lunds universitet, och fortsätter: – Synen på returer måste omvärderas för att hållbarhetsarbetet ska kunna gå framåt. För ett hållbart samhälle och en handel som ska lyckas ställa om till en verklighet där miljön tar plats i årsredovisningarna på samma självklara sätt som försäljningssiffror och resultat, är smarta returer ett måste. För de företag som strävar mot en helt cirkulär affärsmodell, är returer en självklar och avgörande del i arbetet. Men det gäller också för andra företag – Så länge det finns handel kommer returer alltid att finnas, men det gäller att hantera dem på ett intelligent sätt. Den värsta ”miljöboven” är faktiskt ofta den vara som produeras men sedan förblir oanvänd, avslutar Stefan Karlsson.

  • /

    Linda Palmetzhofer

    Linda Palmetzhofer är styrelseordförande Handelsrådet tillika förbundsordförande Handelsanställdas förbund

  • /

    Elina Lyckeborg, MSB

    Elina Lyckeborg, utredare på MSB, talar på temat "Kontinuitetshantering – alla behöver en plan B".

  • /

    Emma Gutestam, HUI

    Emma Gutestam, analytiker på HUI, presenterar, tillsammans med kollegan Michaela Dagher, en färsk kartläggning, beställd av Handelsrådets internationella utskott, av vilka EU-stöd som finns tillgängliga för handelsföretag, exempelvis för kompetensutveckling och innovation.

  • /

    Anneli Hellmann, Clas Ohlson

    Anneli Hellmann är säljare i Clas Ohlson-butik och klubbordförande (Väla, Helsingborg). Tillsammans med kollegan Anna Strindberg, talar hon på temat "Clas Ohlsons hållbarhetsarbete - butiksmedearbtarnas viktiga roll i omställningen".

  • /

    Anna Strindberg, Clas Ohlson

    Anna Strindberg är programchef för hållbarhet på Clas Ohlson, och talar, tillsammans med kollegan Anneli Hellmann, på temat "Clas Ohlsons hållbarhetsarbete - butiksmedearbtarnas viktiga roll i omställningen". – Hos Clas Ohlson är medarbetarna nyckeln till framgång i hållbarhetsarbetet. Deras engagemang har betydelse i alla led från produktutveckling och inköp till den dagliga kundkontakten där vi kan inspirera våra kunder till hållbara val, säger Anna Strindberg.

  • /

    Anne-Lie Dahl, klubbordförande Unionenklubben IKEA/Ikano

    Tillsammans med kollegorna Therese möller och linus Knutsson talar Anne-Lie Dahl på temat "Tillsammans blir det bäst – betydelsen av nära facklig samverkan i företagets kompetensutvecklingsarbete".

  • /

    Linus Knutsson, Co-worker Relations Manager för IKEA Retail Sverige

    Tillsammans med kollegorna Therese Möller och Anne-Lie Dahl talar Linus Knutsson på temat "Tillsammans blir det bäst – betydelsen av nära facklig samverkan i företagets kompetensutvecklingsarbete" .

  • /

    Therese Möller, Co-worker Relations Manager för Ingka Group Functions Sverige

    Tillsammans med kollegorna Linus Knutsson och Anne-Lie Dahl, talar hon på temat "Tillsammans blir det bäst – betydelsen av nära facklig samverkan i företagets kompetensutvecklingsarbete" – Att göra saker tillsammans är en del av vårt DNA. – Vår samverkansprocess bidrar till att vi både får rätt affärs- och medarbetarperspektiv. Det skapar trygghet i organisationen när medarbetare får samma svar från företaget som från facket, säger Therese Möller.

  • /

    Michaela Dagher, HUI

    Michaela Dagher, analytiker på HUI, presenterar tillsammans med kollegan Emma Gutestam, en färsk kartläggning, beställd av Handelsrådets internationella utskott, av vilka EU-stöd som finns tillgängliga för handelsföretag, exempelvis för kompetensutveckling och innovation.

  • /

    Linus Andersson, Avtalat

    Linus Andersson är penions- och försäkringsspecialist på Avtalat. Avtalat är den gemensamma satsningen från LO, PTK och Svenskt Näringsliv som ska förenkla informationen gällande kollektivavtalad tjänstepension och försäkring till cirka 200 000 arbetsgivare och nära tre miljoner anställda.

  • /

    Sofia Larsen, vd Svensk Handel

  • /

    Martin Linder, förbundsordförande Unionen

  • /

    Helen Rönnholm, kompetens- och utbildningsexpert, Handelsrådet

  • /

    Henrik Ekelund, näringspolitisk expert Svensk Handel

  • /

    Mats Johansson, vd Handelsrådet

  • /

    Jan Edén, kommunikationschef, Fremia

  • /

    Henrik Brolin, ombudsman Handelsanställdas förbund

Se dagen i efterhand på Handelsrådets Youtubekanal, spellista Handelns dag 2022.

Här hittar du enkelt just de delar och de talare du är intresserad av!

 

09.30-10.00 Registrering, kaffe/te och macka
10.00-12.00 Förmiddagspass: Handelns nyckelroll i samhällsmaskineriet

• Linda Palmetzhofer, styrelseordförande Handelsrådet tillika förbundsordförande Handelsanställdas förbund, och Handelsrådets vd Mats Johansson hälsar välkomna

”Hållbarhetsdeklarationen” med Marie Nygren, vd Coop Sverige.
Coop Sveriges vd Marie Nygren ger ögonblicksbilder av vad hållbart och robust handelsföretagande kan betyda i praktiken. Hon talar kring hållbarhet i ett brett perspektiv där såväl miljö och klimatfrågorna som kontinuitet kring logistik, betalsystem och rekrytering tar plats.
Konkreta exempel på hur strävan efter resiliens kan vässa en hel verksamhet utlovas.

”Hållbarhetsarbete i kristider” med Cecilia Hermansson, ledamot i Handelns ekonomiska råd tillika i Klimatpolitiska rådet.
Utifrån en konjunkturöversikt som sätter tonen för dagen, fokuserar Cecilia Hermansson på handelns möjligheter att arbeta med miljömässig hållbarhet under svårare ekonomiska förutsättningar.

• ”Kontinuitetshantering: Alla behöver en plan-B” med Elina Lyckeborg, MSB.

• ”Returer på nytt sätt: avgörande bit i hållbarhetspusslet” med Stefan Karlsson, Lunds universitet.
– Returer i handeln har på många sätt fått ett oförtjänt dåligt rykte. Som ett nödvändigt ont som urholkar lönsamheten och sätter krokben för hållbarhetsarbetet, säger Stefan Karlsson, forskare vid Lunds universitet, och fortsätter:
– Synen på returer måste omvärderas för att hållbarhetsarbetet ska kunna gå framåt. För ett hållbart samhälle och en handel som ska lyckas ställa om till en verklighet där miljön tar plats i årsredovisningarna på samma självklara sätt som försäljningssiffror och resultat, är smarta returer ett måste.

• ”Clas Ohlsons hållbarhetsarbete – butiksmedarbetarnas viktiga roll i omställningen” med Anna Strindberg, programchef för hållbarhet på Clas Ohlson, och Anneli Hellmann, säljare i Clas Ohlson-butik och klubbordförande (Väla, Helsingborg)
Det blir konkreta exempel på Clas Ohlsons arbete med hållbarhet, om de hållbarhetsambassadörerna som finns ute i butik och om den uthyrning av verktyg som sjösattes 2018.
– Hos Clas Ohlson är medarbetarna nyckeln till framgång i hållbarhetsarbetet. Deras engagemang har betydelse i alla led från produktutveckling och inköp till den dagliga kundkontakten där vi kan inspirera våra kunder till hållbara val, säger Anna Strindberg.

12.00-13.00 Mingellunch
13.00-15.30 Eftermiddagspass: Så står sig handeln i kompetensjakten
”Tillsammans blir det bäst – betydelsen av nära facklig samverkan i företagets kompetensutvecklingsarbete” med Therese Möller, co-worker Relations Manager för Ingka Group Functions Sverige, Linus Knutsson, co-worker Relations Manager för IKEA Retail Sverige, och Anne-Lie Dahl, klubbordförande Unionenklubben IKEA/Ikano.

– Att göra saker tillsammans är en del av vårt DNA.
– Vår samverkansprocess bidrar till att vi både får rätt affärs- och medarbetarperspektiv. Det skapar trygghet i organisationen när medarbetare får samma svar från företaget som från facket.
Det säger Therese Möller, som tillsammans med Linus Knutsson och Anne-Lie Dahl kommer till Handelns dag för att berätta om betydelsen av nära facklig samverkan i företagets kompetensutvecklingsarbete.

”Så fungerar det nya omställnings- och kompetensstödet” med Linus Andersson, pension- och försäkringsspecialist på Avtalat.
Det nya avtal om omställnings- och kompetensstöd som trädde i kraft den 1 oktober 2022 ger ökade möjlighet till ett livslångt lärande. Linus Andersson gör an genomgång av de nya stöden och i vilka situationer som de är aktuella.
Stöden ges genom de nya avtalen och omställningsorganisationerna (TRR, TSL och CIKO).
Avtalat är den gemensamma satsningen från LO, PTK och Svenskt Näringsliv som ska förenkla informationen gällande kollektivavtalad tjänstepension och försäkring till cirka 200 000 arbetsgivare och nära 3 miljoner anställda.

”Stöd för kompetensutveckling och innovation” Emma Gutestam och Michaela Dagher, HUI, presenterar en färsk kartläggning, beställd av Handelsrådets internationella utskott, av vilka EU-stöd som finns tillgängliga för handelsföretag, exempelvis för kompetensutveckling och innovation.

Läs den färska rapporten Stöd för handelsföretag.

”Yrkesutbildning för framtidens handel” med Helen Rönnholm, Handelsrådet, tillsammans med Caroline Helmersson Olsson (S) och Josefin Malmqvist (M), båda från Riksdagens utbildningsutskott.

• ”Handelns framtida kompetensbehov” med Henrik Ekelund, Svensk Handel, och en paneldiskussion med Jan Edén, Fremia, Henrik Brolin, Handelsanställdas förbund, Sofia Larsen, Svensk Handel, och Martin Linder, Unionen: Handelns framtida kompetensbehov.

Lotsar oss genom dagen gör företrädare från Handelsrådets stiftarparter.

I år välkomnar vi publik till Nalen som också över enklare lunch ges tillfälle att mingla.
För att betona evenemangets fokus på plats och ”här och nu” kommer dagen inte att direktsändas.
Hela evenemanget kommer däremot att spelas in och finnas i valda delar att ta del av i efterhand på Handelsrådets Youtubekanal.

Det här är Handelns dag
Handelns dag är en dag med på fokus på handeln för alla som jobbar i, med och kring handeln.
Syftet är att sprida den kunskap och de goda idéer som genereras inom ramen för Handelsrådets verksamhet, såväl internt hos stiftarna som externt ut till marknaden och i forskarsamhället.
Målgruppen är bred: handelsföretag, lärare, medarbetare, forskare, studenter, konsulter, kommunala beslutsfattare, fastighetsbolag och varumärkesutvecklare; bland många andra.
Handelns dag har i nuvarande form anordnats varje år sedan 2018.