Handelns utvecklingsråd
Start » Handelns ekonomiska råd

Maila sidan

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Vart ska det mailas? (obligatorisk)

  Ämne

  Ditt meddelande

  Handelns ekonomiska råd

  2016 inrättade Handelsrådet Handelns ekonomiska råd.
  I oktober 2019 utökades rådet med två nya medlemmar.
  Läs senaste rapporten här intill.

  Fr.v.Mats Bergman, Sara Rosengren, Cecilia Hermansson och Erik Åsbrink.
  Foto: Janne Lundberg, FotoForm

  Nationalekonomen Cecilia Hermansson (2:a fr h i bild) och professor Sara Rosengren (andra fr v i bild) är från och med hösten nya i rådet.

  – Med de nya rådsmedlemmarna breddas rådets kompetens. Det skapar goda förutsättningar för att belysa de utmaningar och möjligheter som handeln står inför i kommande rapporter, säger ordförande Erik Åsbrink, som tillsammans med professor Mats Bergman, Södertörns högskola varit med sedan starten.

  Nationalekonomen Cecilia Hermansson har bland annat en bakgrund från Industrins ekonomiska råd.

  – Jag ser fram emot att undersöka de ekonomiska förutsättningarna för handeln, en sektor som är av stor betydelse för svensk ekonomi och som nu förändras strukturellt – en utveckling som både skapar möjligheter och utmaningar. Jag hoppas kunna bidra med mina erfarenheter från analys av global och svensk ekonomi, inklusive finans- och fastighetssektorn samt industrin.

  Sara Rosengren, det andra nytillskottet i rådet, har sedan lång tid tillbaka täta kontakter med Handelsrådet genom sitt uppdrag som chef vid Handelshögskolans Center for Retailing.

  – Jag ser mycket fram emot arbetet i Handelns ekonomiska råd. Som företagsekonom bidrar jag med kunskap kring förändrade kundbeteenden och företags utmaningar kopplade till de stora förändringar som branschen just nu genomgår, säger Sara Rosengren.

  Handelns ekonomiska råd – en bakgrund

  Arbetsmarknadernas parters syfte med att etablera detta oberoende organ med ledande och framstående ekonomer, är att sprida kunskap och insikt om handelns betydelse för samhället.
  Handelns ekonomiska råd har till uppgift att ta fram rapporter och lämna utlåtanden och rekommendationer.
  Rådet är oberoende och är själv ansvarigt för de uttalanden och rapporter som görs inom ramen för rådets arbete. I rådets roll ingår inte att ha synpunkter på eller prognoser för lönenivåerna i handeln.
  Handelns ekonomiska råd får på årsbasis ett uppdrag från Handelsrådet. I uppdraget ingår att skriva en rapport samt i anslutning till rapporten vara tillgängligt för uttalanden och kommentarer.
  Handelns ekonomiska råd är oberoende men kan få statistik och information från parterna. Rådet får också ett visst administrativt stöd från Handelsrådet.

  Ledamöter från oktober 2019

  Erik Åsbrink
  Tidigare finansminister. Numera aktiv som styrelseledamot, föredragshållare och skribent m.m.

  Mats Bergman
  Professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola, tidigare chefsekonom vid Konkurrensverket.

  Cecilia Hermansson
  Cecilia Hermansson är nationalekonom från Handelshögskolan i Stockholm, och disputerade 2015 på KTH där hon idag forskar och undervisar inom fastighetsekonomi och finans. Åren 1996-1999 var hon ekonom i Finansdepartementet och 1999-2013 var hon ekonom i Swedbank, från 2008 som chefekonom. Åren 2011-2018 var hon ledamot, samt från 2014 ordförande, i Industrins ekonomiska råd. 2015-2018 var Cecilia Hermansson ledamot i Finanspolitiska rådet. Sedan början av innevarande år är hon vice preses i Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

  Sara Rosengren
  Sara Rosengren är sedan 2017 professor vid institutionen för marknadsföring och strategi på Handelshögskolan i Stockholm. Hon är även chef för högskolans Center for Retailing. 2016 rankades hon som en av Sveriges supertalanger och visionärer av Veckans Affärer.

  Ledamöter 2016-oktober 2019

  Erik Åsbrink
  Tidigare finansminister. Numera aktiv som styrelseledamot, föredragshållare och skribent m.m.

  Anna Felländer
  Tidigare chef- och digitaliseringsekonom vid Swedbank, styrelseledamot och rådgivare till bland annat regeringen samt affilierad till Handelshögskolan i Stockholm.

  Mats Bergman
  Professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola, tidigare chefsekonom vid Konkurrensverket.

  pres

  Prenumerera på nyhetsbrev