tisdag 1 oktober 2019
Till tisdag 1 oktober 2019

Handelsrådets dag 2019

Tisdag 1 oktober 2019 upprepar vi förra årets succé:
Handelsrådets dag, en heldag med inspiration och insikter kring entreprenörskap, kompetensförsörjning och handelsforskning.
Årets tema: Det nya handelslandskapet

Anmälan är nu stängd. Vill du ställa dig på väntelista, mejla till info@handelsradet.se

TID: 9.30-16.00 KAFFE OCH SMÖRGÅS SERVERAS FRÅN KLOCKAN 9.00

Näringsminister Ibrahim Baylan är en av förmiddagens medverkande. Han reflekterar kring handeln och samhällsperspektivet och för sedan en diskussion med Svensk Handels Karin Johansson och Handelsanställdas förbunds Susanna Gideonsson.

Näringsminister Ibrahim Baylan. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Representanter för Handelsrådets stiftarorganisationer guidar genom dagen.

09.00 Kaffe och registrering
09.30
Välkommen och inledning, Handelsrådet och Susanna Gideonsson, ordförande Handelsrådet, förbundsordförande Handelsanställdas förbund
Näringsminister Ibrahim Baylan, anförande följt av diskussion med Karin Johansson, vice ordförande Handelsrådet, vd Svensk Handel, och Susanna Gideonsson, ordförande Handelsrådet.
Läs mer Inledning Handelsrådets dag
Anne Roggeveen, professor i retail och marknadsföring vid Babson College och rankad som en av världens bästa retailforskare. Hon har en gästprofessur vid Center for Retailing på Handelshögskolan, finansierad av Handelsrådet, och är redaktör för ansedda magasinet Journal of Retailing. Hon talar på ämnet “Retailing in a Global Marketplace: Creating a Customer Experience” – om vikten av kundupplevelse och hur handeln i takt med digitaliseringen blir mer och mer global och om nödvändigheten att hänga med och vara innovativ i en föränderlig värld.
Läs om Anne Roggeveens förmiddagspass Anne Roggeveen
Ta del av Anne Roggeveens presentation Anne_Roggeveen_Handelsrådets dag_20191001
Ekonomiska rådets Erik Åsbrink och Mats Bergman presenterar rådets tredje rapport: Handel, stad och hållbarhet i en digital tid.
Tillsammans med Hans Lind, professor emeritus i fastighetsekonomi, och Jerker Söderlind, arkitekt och teknologie doktor i regional planering, har de undersökt hur ändrade konsumentbeteenden, ökad e-handel, fysiska butiker med förändrade roller och nya logistikflöden påverkar städerna och stadsplaneringen.
Läs om förmiddagens rapportpresentation här Handelns Ekonomiska Råd
Läs mer om Handelns Ekonomiska Råd här
Utdelning av Studentuppsatspriset – Handelsrådets och Hakon Swenson Stiftelsens uppsatspris.
Läs mer om priset här:
12.00-13.00 Lunch
Dan Hasson, docent i folkhälsa, Institutionen för lärande, informatik, management och etik (LIME), Karolinska institutet, berättar kring sitt forskningsprojekt om ohövlighet i handeln, en kartläggning om förekomsten av respektlöst beteende i arbetslivet och exempel på hur man kan hantera det.
Läs mer här: Dan Hasson Handelsrådets dag
och om själva forskningsprojektet här
Systembolagets Åsa Zettergren, strategisk e-handelsutvecklare, och Frida Jarlbäck, erbjudandeutvecklare ger en inblick i hur Systembolaget utvecklar kundmötet och erbjudandet framåt.
Per Ljungberg, vd Svensk Digital Handel presenterar en rapport om den lokala e-handelsnäringen – en kartläggning av sysselsättning och intervjuer kring logiken bakom geografisk etablering. Syftet med studien är att den skall visa hur e-handelsnäringen är lokaliserad i Sverige och spegla hur handlare och näringslivsansvariga tänker kring geografisk lokalisering av e-handelsverksamhet.
Läs mer E-handelsjobb och e-handelskluster
14.30-14.45 Kaffe
Clas Schörling, försäljningschef för butik hos Ahlsell, region Stockholm.
Läs mer Omnikanal för proffsen
Ta del av presentationen här Ahlsell Presentation Handelsrådets dag – Handelsrådet
Ikeas Ann-Sofie Isaksson, Present & Sell Leader, Retail Experience, Inter IKEA Systems Service
Pernilla Jonsson, dr och chef Consumer & IndustryLab, Ericsson Research.
Ta del av presentationen Handelslivet med 5G
16.00 Slut

mingelytorna presenterar Handelsrådets stiftare och några utvalda forskare sitt arbete.

Arrangemanget är kostnadsfritt, möjliggjort av samarbetet mellan arbetsgivare och fackförbund på handelns område inom ramen för Handelsrådet.

För mer info, kontakta gärna Ylva Åkesson, kommunikatör Handelsrådet
ylva.akesson@handelsradet.se