Handelns kompetensbehov

– efterfrågade yrkesroller och kompetenser 2024–2027

Handeln är en mångfasetterad bransch som utgör en viktig del av den svenska ekonomin och arbetsmarknaden. Branschen står för 11 procent av BNP, 14 procent av skatteintäkterna och är med närmare 600 000 sysselsatta den störst i det privata näringslivet.

Utöver handelns traditionella roll att tillhandahålla varor och tjänster till allmänheten, har branschen i kraft av sin storlek kommit att spela en allt viktigare roll för samhällsutvecklingen i allt från civil beredskap, framtidens städer och hållbara transporter, till förutsättningarna för cirkulär ekonomi och välfärd i vid bemärkelse.

Under de senaste decennierna har branschens kompetensbehov därför breddats och fördjupats. I takt med att handelns företag behöver rekrytera fler yrkesroller och mer specialiserade medarbetare ökar också behovet av kompetensutveckling av befintlig personal på alla nivåer.

Dashboarden erbjuder mer omfattande resultat och möjlighet att filtrera på regioner och delbranscher.

Till dashboarden Till Dashboarden (mobil version) Läs rapporten

Om undersökningen och rapporten

Med denna kartläggning vill vi bidra med en initierad bild av handelns kompetensbehov som kan vara en vägledning för personer som vill vidareutbilda sig och stärka sin ställning på arbetsmarknaden, och samtidigt utgöra underlag för planering och dimensionering av utbildningar som möter handelns behov.

Kartläggningen, som genomfördes tillsammans med undersökningsföretaget Demoskop, inleddes med en kvalitativ förstudie under hösten 2023. Intervjupersonerna är chefer i handelsföretag och förtroendevalda i de fackförbund som är parter i Handelsrådet.

Med förstudien som utgångspunkt genomfördes en enkätundersökning med representanter ansvariga för rekrytering och kompetensförsörjning i företag inom handelssektorn. Under perioden 22 februari – 29 april 2024 inkom 1718 enkätsvar. Detta motsvarar en svarsfrekvens på 17 procent.

Rapporten, som är författad i september 2024, börjar med att utgå från de hypoteser som uppkom i förstudiens fokusgrupper och djupintervjuer. Efter detta fokuserar den på vilka utbildningar som företagen efterfrågar, för att sedan landa i de yrkesroller och kompetenser som företagen inom handeln behöver. Syftet med urvalet av yrken och uppdelningen arbetare / tjänstemän är att presentera en bild av kompetensbehov, syftet är inte att presentera en fullständig eller definitiv lista.