Start » Yrke och kompetens » Yrkestävlingar » Yrkes-SM 2018 » Yrkestävlingar lyfter jobben i handeln

Maila sidan

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Vart ska det mailas? (obligatorisk)

Ämne

Ditt meddelande

Yrkestävlingar lyfter jobben i handeln

Sara Andersson, svensk mästare i visuell butiksmarknadsföring, vann ett silver i grenen ”Visual Merchandising and Window Dressing” i yrkes-VM 2015 i Sao Paulo, Brasilien.

Det finns en mängd olika yrken inom handeln. Ett sätt att lyfta fram mångfalden är yrkestävlingar.

– Tävlingar genererar mycket uppmärksamhet. De inspirerar den som står i begrepp att välja studie- och yrkesbana och ökar stoltheten hos dem som redan jobbar inom handeln, säger Therese Forslin, ungdomsinspiratör på Handelsrådet.

Vartannat år samlar Yrkes-SM 200 tävlande inom 50-talet olika yrkesgrenar. Tre av dessa är handelsyrken: visual merchandiser, butikssäljare och entreprenörskap/affärsutveckling.

Visual merchandiser har varit en tävlingsgren sedan 2013. Där har det blivit både bronsmedalj i Yrkes-EM och silver Yrkes-VM för svenska Sara Andersson.

25-27 april är det dags för nästa Yrkes-SM, som denna gång hålls i Uppsala.

Tävlingsmomenten i de tre handelsgrenarna är i mångt och mycket publikgrenar, där arbetet och testerna försiggår på en scen där de totalt 40 000 besökarna, övervägande delen högstadieungdomar, kommer att kunna följa tävlingarna live.

– Det är viktigt att tävlingen avspeglar förändringar i handeln som bransch – inte minst den ökade digitaliseringen, säger Mats Johansson, yrke- och kompetensexpert på Handelsrådet.

Ett exempel är kategorin visual merchandiser. Idag handlar det uppdraget inte bara om att arrangera ett skyltfönster utan också om att koppla det visuella i den fysiska butiken till kundvarvet och till webbutiken.

I april i Uppsala, på Gränby sportfält, kommer de tävlande i de tre handelsgrenarna att kämpa om första, andra och tredje plats. Vinnarna ingår sedan i det prestigefyllda Yrkeslandslaget.

I direkt anslutning till handelskategorierna kommer Handelsrådet att duka upp med yrkesinformation med utgångspunkt i sajten yrkeskartan.se.

– Vi vill synliggöra den mångfald av yrken som finns i handeln. Oavsett om de har gymnasieutbildning, yrkeshögskola eller högskola som grund. Tävlingarna är ett bra sätt att göra det på, säger Mats Johansson.

Läs mer på worldskills.se

Prenumerera på nyhetsbrev