Start » Yrke och kompetens » Yrkestävlingar » Yrkes-SM 2018 » Här är handelns alla vinnare i Yrkes-SM

Maila sidan

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Vart ska det mailas? (obligatorisk)

Ämne

Ditt meddelande

Här är handelns alla vinnare i Yrkes-SM

- Det är kul att se kompetenta ungdomar som satsar på en framtid i handelsbranschen, säger Mats Johansson, expert på yrkes- och kompetensfrågor hos Handelsrådet.

Therese Forslin, projektledare för Handelsrådets deltagande i Yrkes-SM. Foto: Mats Johansson

25-27 april arrangerades Yrkes-SM 2018 i Uppsala. Under tre dagar tävlade 400 yrkesskickliga ungdomar inom 59 olika yrken.Totalt 21 000 besökare tog sig till Gränby sportfält.

På handelsavsnittet tävlades totalt i tre kategorier: entreprenörskap/affärsutveckling, butikssäljare och visual merchandiser.

De tävlande i kategorin visual merchandiser hade i uppgift att bygga upp ett inspirerande skyltfönster för att presentera vårmode.

 

 

Butikssäljarna fick inför publik agera sälj med motspelare i tre olika, realistiska butiksmiljöer med olika produktkategorier: mode, hemelektronik och inredning.

– Tävlingen för butikssäljare var för första gången en officiell gren på Yrkes SM, säger Handelsrådets ungdomsinspiratör Therese Forslin och fortsätter:

– Tävlingen stärker yrkesrollen genom att visa upp vilka kompetenser som krävs för att lyckas med försäljning och få en nöjd kund. Det var roligt att så stora aktörer som Åhléns och Clas Ohlson valde att engagera sig i tävlingen.

De tävlande i entreprenörskap presenterade sina lösningar i ett case med en herrmodebutik på mindre ort som står inför försäljning inför en Draknäste-jury.

Vinnarna i kategorierna visual merchandiser och entreprenörskap/affärsutveckling ingår i Yrkeslandslaget, och kommer att tävla i Budapest i Worldskills.

Tävlandet i handelsyrkena arrangerades av Handelsrådet, som var på plats med monter. Besökarna kunde göra ett yrkesquiz och via utökade hemsidan Karriärihandeln få en inblick i den mängd av handelsyrken som finns att välja på, liksom pröva på jobbet som visual merchandiser på provdockor och testa butikssäljarjobbet med hjälp av VR-glasögon.

Här är alla pristagarna:

BUTIKSSÄLJARE

Guld: Ida Strid, Örebro

Silver:

Max Sandernäs, Göteborg

Brons:

Mehrdad Husseini, Hudiksvall

Butikssäljare Yrkes-VM 2018: Fr v Silver:
Max Sandernäs, Göteborg. Guld: Ida Strid, Örebro. Brons:
Mehrdad Husseini, Hudiksvall. Foto: Mats Johansson

VISUAL MERCHANDISER:

Guld:

Vendela Lundin Pikner, Stockholm

Silver:

Amanda Ericson, Huddinge

Brons, delat:

Fay Keding, Uppsala

Tindra Johansson, Nacka strand


Visual merchaniser, Yrkes-SM 2018. Fr v Brons, delat:Fay Keding, Uppsala, och Tindra Johansson, Nacka strand. Guld: Vendela Lundin Pikner, Stockholm. Silver: Amanda Ericson, Huddinge Foto: Mats Johansson

ENTREPRENÖRSKAP

Guld:

Sarah Larsson, Innovationsprogrammet på Mälardalens Högskola

Joel Gustafsson, Systemvetarprogrammet på Uppsala Universitet

(inget brons och silver i denna kategori)

Vinnare i entreprenörskap Yrkes-SM 2018: Joel Gustafsson, Systemvetarprogrammet på Uppsala Universitet och Sarah Larsson, nnovationsprogrammet på Mälardalens Högskola. Foto: Mats Johansson

 

 

Prenumerera på nyhetsbrev